×

Ostrzeżenie

JUser::_load: Nie można załadować danych użytkownika o ID: 70.

15- 16 lipca w Ogrodach Hortulus Spectabilis w Dobrzycy odbył się II Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych. To wyjątkowe wydarzenie po raz drugi odniosło ogromy sukces! W ciągu dwóch dni festiwal odwiedziło ponad 8 tys. gości – miłośników ogrodów, pasjonatów sztuki kulinarnej oraz turystów.


 
Tematem przewodnim tegorocznego festiwalu była: Róża – Królowa smaku i zapachu. Królowa dominowała w potrawach, napojach, kosmetykach i innych specjałach, przygotowanych przez zaproszonych ekspertów.
Aby zjedzone zostały tylko kwiaty jadalne czuwała dr biochemii Małgorzata Kalemba – Drożdż. Szefem kwiatowej, letniej kuchni był Mariusz Siwak – uczestnik programu Top Chef. Podczas wydarzenia odbywały się warsztaty i pokazy. Pracownia Florystyczna Zielna przedstawiła różne propozycję aranżacji stołów, bukietów oraz kwiatowe dekoracje dań. Katarzyna Majewska wprowadziła gości festiwalu w świat kuchni kosmetycznej, prezentując proces przygotowania jadalnych, kwiatowych kosmetyków.  
Nowością tegorocznej edycji był konkurs kulinarny – Cały ogród na talerzu. Do rywalizacji stanęły cztery drużyny z powiatów: koszalińskiego, kołobrzeskiego, drawskiego i łobeskiego. Drużyny, przygotowując dania z wykorzystaniem kwiatów jadalnych, walczyły o statuetki ufundowane przez Starostę Koszalińskiego. 
Najlepszą drużynę wybrała komisja w składzie: Pani Marszałek Anna Mieczkowska, Mariusz Siwak - Szef festiwalowej kuchni, Małgorzata Kalemba-Drożdż, Danuta Lebioda - przedstawiciel ZIR patrona konkursu oraz Agnieszka Krzymińska – dr ogrodnictwa i międzynarodowy sędzia florystyki.
Nagroda główna – Kwiatowy Widelec trafił w ręce drużyny z powiatu kołobrzeskiego. Dodatkowo drużyny walczył o uznanie publiczności. Drugiego dnia festiwalu Kwiatowa Łyżka Smaku trafiła do drużyny z powiatu koszalińskiego.






Udostępnij

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn