W piątek, 17 czerwca, od godz. 12.00, Stowarzyszenie Historyczne Dawny Kołobrzeg zaprasza do udziału w polsko-ukraińskich warsztatach kulinarnych pt. „Polska – Ruś. Na styku tradycji kulinarnej wschodu i zachodu”.

Pod okiem edukatorów oraz odtwórców występujących w strojach historycznych, nawiązujących do tradycji wczesnośredniowiecznego Państwa Polskiego i Rusi, będzie można poznać w teorii i praktyce podstawy dawnej kuchni spajającej oba narody. W programie warsztatów przewidziane zostały m.in. pieczenie praprzodka chleba – podpłomyków, oprawianie i przygotowywanie ryb morskich tradycyjnymi metodami (w tym wędzenie w beczkach-dłubankach), wykorzystywanie odrzutu rybnego w gospodarstwach wczesnośredniowiecznych (m.in. preparowanie skór dorszowych), przygotowywanie tradycyjnych kiszonek oraz sałatek z polnych i leśnych darów. Spotkanie zwieńczy ognisko integracyjne.

Udział w wydarzeniu jest bezpłatny. Do udziału w zajęciach zapraszamy w szczególności dzieci i młodzież oraz seniorów, w tym członków Kół Gospodyń Wiejskich. Projekt sfinansowany został z Programu Społecznik 2022-2024. Program zainicjowany przez Marszałka Województwa Zachodniopomorskiego.

 

Udostępnij

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn