Gospodarstwo ekologiczne, pasieka, winnica oraz przedsiębiorstwa rybne wzbogaciły Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego. Certyfikaty nowo przyjętym członkom wręczył w Przelewicach wicemarszałek województwa Olgierd Kustosz.

- Serdecznie gratuluję dołączenia do grona naszych niepowtarzalnych, zachodniopomorskich smaków. Życzę, aby miejsca, w których produkują czy serwują Państwo regionalną żywność, były często odwiedzane przez poszukiwaczy smaków – mówił wicemarszałek Olgierd Kustosz.

Gospodarstwo ekologiczne Kozi Gródek w Redlicy

Na 35 hektarach hodowanych jest 130 kóz rasy saaneńskiej i anglonubijskiej. Dzięki doskonałym warunkom bytowym zwierząt oraz naturalnym paszom pozyskiwane jest wysokiej jakości mleko kozie, które nie posiada charakterystycznego zapachu. Z uzyskanego mleka wytwarzane są produkty wysokiej jakości: świeże niepasteryzowane mleko kozie i ser kozi.

- Ser kozi wytwarzany jest w przydomowej serowarni. Powstaje on w oparciu o oryginalną, własną recepturę. Charakteryzuje się aksamitnym i delikatnym smakiem – mówi właściciel Tomasz Ordysiński. - Jest on znany i doceniany w krajach UE, trafił nawet do restauracji Parlamentu Europejskiego w Brukseli - dodaje.

Gospodarstwo Pasieczne Kószka I w Kluczewie

To wędrowna pasieka położona na terenie Pojezierza Drawskiego. Jako Pasieka Fujarskich, oferująca zdrowe i naturalne miody, funkcjonuje od 1971 roku. Od 2011 roku należy do Stowarzyszenia Producentów Miodu Drahimskiego, zrzeszającego wytwórców wysokiej jakości produktów regionalnych.

Pasieka zajmuje się sprzedażą miodu wytwarzanego tradycyjnymi metodami przy jednoczesnym użyciu nowoczesnych i możliwie jak najbardziej efektywnych rozwiązań. Pod wspólną nazwą Miodu Drahimskiego sprzedawanych jest pięć odmian certyfikowanych, nektarowych miodów pszczelich. Są to miody: wielokwiatowe, rzepakowe, lipowe, gryczane i wrzosowe. Oprócz tych certyfikowanych pozyskiwane są również miody odmianowe: faceliowy, akacjowy, spadziowy oraz pyłek kwiatowy i pierzga.

Manufaktura Rybna w Kołobrzegu

Paprykarze, pasty, przekąski i inne pyszności wytwarzane w manufakturze powstają z ryb zakupionych od lokalnych rybaków z Lokalnej Organizacji Rybaków Łodziowych – Producentów Rybnych w Kołobrzegu, poławiających ryby w Morzu Bałtyckim. Ze śledzi, dorszy i flądry wytwarzane są m.in.: paprykarz kołobrzeski z dorsza, paprykarz kołobrzeski, pasty rybne z dodatkami (z czarnuszką, z papryczką chili oraz z duszonymi pomidorami). Manufaktura wytwarza swoje produkty w sposób ręczny z zachowaniem tradycyjnych metod i podstawowych narzędzi pracy.

- Wytworzone produkty charakteryzują się delikatnym i oryginalnym smakiem, który zawdzięczają zastosowaniu najwyższej jakości surowca, braku sztucznych barwników i konserwantów oraz prostych i tradycyjnych metod wytwarzania – informuje Arkadiusz Ostrowski, właściciel.

Ryby z Wyspy Wolin w Dziwnowie

Urokliwy Dziwnów, położony na wybrzeżu Bałtyku, to miejsce, w którym od 2012 roku Jolanta i Paweł Reiter prowadzą kawiarnię, smażalnię i wędzarnię ryb. W tej ostatniej wędzone są różne gatunki ryb poławiane przez zaprzyjaźnionych rybaków z Organizacji Rybaków Łodziowych w Kołobrzegu oraz pozyskiwane przez lokalnych armatorów.

- Ryby wędzone są tradycyjną metodą przy użyciu soli, wody oraz dymu olchowego. Bezpośrednio z wędzarni można nabyć m.in. wyśmienite i aromatyczne dorsze, flądry, śledzie, węgorze, makrele, łososie, szproty, oraz ryby atlantyckie: halibuty, karmazyny i trewale. Dodatkowo w ofercie znajdują się ryby wędzone, konserwowane w oleju rzepakowym, w zalewie octowej oraz pomidorowo-octowej – opowiadają właściciele Jolanta i Paweł Reiter.

Bliskie sąsiedztwo nieczynnej już przetwórni ryb „Belona” oraz jej historia zainspirowały Jolantę i Pawła Reiterów do dalszego rozwoju firmy i wskrzeszenia produktu z którym od lat kojarzona jest ziemia zachodniopomorska. Mowa tu o słynnym paprykarzu szczecińskim. Sekretem „czerwonego złota” są starannie dobrane, wysokiej jakości surowce i składniki oraz tradycyjne, ręczne metody wytwarzania. Przez klientów potocznie nazywany jest paprykarzem dziwnowskim, z wyspy Wolin lub domowym.

Winnica Binowo w Binowie

Winnica zlokalizowana jest w malowniczej otulinie Puszczy Bukowej, stąd jej niepowtarzalny charakter. Tradycje wytwarzania wina binowskiego rodzina Grabowskich zawdzięcza babci, pochodzącej ze wsi Nowy Świat, woj. łódzkie. W 1947 roku rodzina osiedliła się w Binowie, wsi o letniskowym charakterze z dużą ilością sadów i ogrodów. Od tego czasu przyrządzano wina z owoców z własnego sadu, według receptury stosowanej przez babcię jeszcze przed wojną.

Na powierzchni 0,81 ha, uprawiane są winorośla gatunków: rondo, marechal foch, leon millot, bianca, sibera, solarsi i hibernal. Wytwarzane są wina gronowe półwytrawne, półsłodkie i deserowe.

- Smak i zapach wina zależy od odmian winogron stosowanych do wytwarzania konkretnego gatunku. Aromat czyli zapach pierwotny, pochodzi z konkretnego szczepu winogron. Kolejnym jest bukiet fermentacyjny, zwany aromatem wtórnym, powstający w trakcie fermentacji. Ostatni element to bukiet leżakowy. Składają się na niego zapachy powstające w trakcie procesu dojrzewania i starzenia się wina – informuje właściciel winnicy Mirosław Grabowski.

Sieć Dziedzictwa Kulinarnego

Dzięki zwróceniu uwagi na regionalną żywność konsumenci zdobywają nowe doświadczenia, pojawiają się nowe możliwości promocji, wzmacniana jest regionalna odrębność w zjednoczonej Europie. Ale, aby mogło tak się stać, potrzebna jest wspólna struktura koordynująca realizację założonych celów. Taką strukturą jest właśnie Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego do której należą głównie państwa basenu Morza Bałtyckiego, w tym z Polski.

Województwo Zachodniopomorskie jest członkiem Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego od 2008 roku. Z punktu widzenia indywidualnych konsumentów koncepcja Regionalnego Dziedzictwa ułatwia turystom i mieszkańcom znalezienie regionalnej żywności. Wspólne logo i wspólne działania informacyjne, sprawiają, iż łatwiej jest odnaleźć restauracje i sklepy, które proponują swoim klientom regionalną żywność i promują ideę kulinarnego dziedzictwa. Z punktu widzenia przedsiębiorców, którymi są m.in. gospodarstwa rolne, zakłady przetwórstwa żywności, restauracje, hotele oraz hurtownicy i sprzedawcy detaliczni, obecność w ESDK to posiadanie renomowanego logo sieci, który jest wyznacznikiem informującym o jakości produktu, wymiana doświadczeń i dobrych praktyk oraz współpraca z innymi przedsiębiorcami działającymi w różnych obszarach.

W sieci znajduje się 65 członków z naszego regionu.

Udostępnij

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn