Pomorze Zachodnie to bogaty kulturowo obszar, który może pochwalić się tradycyjnymi, kulinarnymi specjałami. Dobrym narzędziem do odkrywania i dokumentowania naszych rodzinnych smaków jest Lista Produktów Tradycyjnych, którą prowadzi Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

To spisywany systematycznie katalog naszych polskich, żywnościowych produktów, których specyficzny charakter i właściwości wynikają z zastosowania historycznie ugruntowanych i udokumentowanych metod produkcji.

Na LPT mogą być wpisane produkty rolne, środki spożywcze i napoje spirytusowe spełniające łącznie trzy warunki: jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości produktów wynikają ze stosowania tradycyjnych, tzn. wykorzystywanych od co najmniej 25 lat metod produkcji; są elementem dziedzictwa kulturowego regionu, w którym są wytwarzane; stanowią element tożsamości społeczności lokalnej. Z wnioskiem o wpis mogą wystąpić osoby fizyczne, osoby prawne oraz jednostki organizacyjne nieposiadające osobowości prawnej. 

Więcej informacji można uzyskać w katalogu LPT lub na oficjalnej stronie Wydziału Rolnictwa i Rybactwa Urzędu Marszałkowskiego

Udostępnij

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn