W Morskim Oddziale Straży Granicznej służbę rozpoczęło 27 nowych funkcjonariuszy. Jest to jak dotychczas najliczniejsza w ostatnich kilku latach grupa przyjętych osób. Odbyło się uroczyste ślubowanie.

W obecności pocztu sztandarowego odebrał je Komendant MOSG kontradm. SG Andrzej Prokopski. Gratulując przyjęcia w szeregi Straży Granicznej, podkreślił znaczenie odpowiedzialności, jaką przyjmują na siebie nowo przyjęci funkcjonariusze z chwilą założenia munduru. Wszystkim życzył satysfakcji z wykonywania obowiązków służbowych i sukcesów w trakcie szkolenia, które młodzi funkcjonariusze rozpoczną już za kilka dni. Błogosławieństwa ślubującym udzielił ks. kmdr ppor. SG Andrzej Szpura, kapelan MOSG.

W Morskim Oddziale Straży Granicznej ruszył już nabór na przyszły rok. Szansę na założenie munduru będzie miało siedemdziesiąt osób, które pomyślnie przejdą proces rekrutacji. Dla jej usprawnienia rekrutacji powołano koordynatorów do spraw naboru do służby. Kandydaci z województwa zachodniopomorskiego mogą kontaktować się pod numerem tel. 721-961-599, z pozostałych województw pod numerem 797-337-256. Szczegółowe informacje oraz wzory wymaganych dokumentów zamieszczone są na stronie internetowej oddziału w zakładce „Rekrutacja do służby w MOSG”. Wszyscy chętni mogą składać dokumenty w najbliższych miejscu zamieszkania jednostkach MOSG.

Postępowanie kwalifikacyjne podzielone jest na dwa etapy. W pierwszym komisja rekrutacyjna sprawdza kompletność dokumentów złożonych przez kandydata i przeprowadza z nim rozmowę kwalifikacyjną. Wysyłany jest on również na badanie psychologicznie oraz psychofizjologiczne, czyli tzw. wariograf. W drugim kandydaci rozwiązują testy z wiedzy ogólnej i wybranego języka obcego, przechodzą egzamin ze sprawności fizycznej i rozmowę kwalifikacyjną. Po ich pozytywnym zaliczeniu rekruci wysyłani są na komisję lekarską, która ustala ich zdolność do służby. Działania związane z naborem do służby prowadzone są w ścisłym rygorze sanitarnym, który obowiązuje na każdym etapie postępowania.

Udostępnij

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn