×

Ostrzeżenie

JUser::_load: Nie można załadować danych użytkownika o ID: 70.

Zosia urodziła się w grudniu 2011 roku, jako skrajny wcześniak w 28 tygodniu ciąży. Ważyła trochę ponad kilogram. Otrzymała 7 punktów w skali Apgar, a zaraz potem wpadła w zamartwicę. Na Oddziale Intensywnej Terapii została zaintubowana i podłączone do respiratora. Do domu mogła wrócić dopiero po upływie prawie trzech miesięcy. Dziewczynka przeszła ciężkie zapalenie płuc, miała dwukrotnie przetaczaną krew, do trzeciego roku życia zmagała się z anemią z niedoboru żelaza. Zosia urodziła się z dużą plamą typu caffe latte na brzuchu. Po narodzinach żaden lekarz nie był w stanie powiedzieć, co mogą te zmiany oznaczać. Dopiero później w Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie zdiagnozowano u Zosi nerwiakowłóknowatość typu 1. NF 1 to nowotwór łagodny, ale w każdej chwili może się zezłośliwić i powodować ciężkie powikłania, np. padaczkę czy białaczkę. Jest nieuleczalny. Na początku dziecko ma plamy typu caffe latte, potem pojawiają się guzy naskórne i podskórne, mogą się również tworzyć zmiany wewnątrz organów. Obecnie dziewczynka ma guzy, które mogą powodować ciężkie powikłania, rozsiane po całym móżdżku. Zosia z powodu wcześniactwa, koślawości stóp i kolan, wymaga intensywnej, wielospecjalistycznej rehabilitacji, która niestety jest bardzo kosztowna. Dlatego zwracamy się z prośbą o pomoc w gromadzeniu środków na ochronę zdrowia Zosi.

Strona fundacji: przejdź 

Aby przekazać 1 % podatku:
Wpisz w rozliczeniu PIT numer KRS Fundacji „Serca dla Maluszka” 0000387207, z dopiskiem w rubryce cel szczegółowy „Zofia Marczyk - Kalska”.

 

Aby przekazać darowiznę przelewem:

Fundacja „Serca dla Maluszka”

Ul. Kowalska 89

43-300 Bielsko-Biała

Bank Millenium 85 1160 2202 0000 0001 9214 1142

Tytułem: Zofia Marczyk - Kalska

 

Aby  przekazać darowiznę przelewem z zagranicy:

Fundacja "Serca dla Maluszka"

Numer rachunku 85 1160 2202 0000 0001 9214 1142

Bank Millenium S.A.

ul. Stanisława Żaryna 2 A

02-593 Warszawa 

POLAND

Kod SWIFT banku: BIGBPLPW 

Udostępnij

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn