Od 5 listopada czeka nas drastyczny wzrost opłat za ciepło. Urząd regulacji Energetyki zatwierdził nową taryfę dla Miejskiej Energetyki Cieplnej, która zakłada wzrost cen ciepła średnio o 19,35 % .

W piśmie, które otrzymaliśmy od prezesa Miejskiej Energetyki Cieplnej Andrzeja Olichwiruka czytamy:

W związku z upływem terminu ważności Taryfy dla ciepła przypadającym na dzień 1.10.2021 Miejska Energetyka Cieplna Sp. z o.o. w lipcu br. złożyła kolejny wniosek taryfowy. W wyniku prowadzonego postępowania Urząd Regulacji Energetyki w Szczecinie decyzją z dnia 21.10.2021 zatwierdził kolejną taryfę, która będzie obowiązywała od dnia 5.11.2021. URE rozpatrując wniosek taryfowy zawsze dba o to aby nowa taryfa tylko rekompensowała koszty wytwarzania ciepła. Podwyżki te nie generują dodatkowego zysku. Taryfa ta zakłada wzrost cen ciepła średnio o 19,35 % . Wzrost cen ciepła jest wynikiem drastycznego wzrostu kosztów jego wytwarzania. Głównie paliw i uprawnień do emisji CO2. Dla porównania podam, że obecny koszt miału węglowego to 310,- zł/t a jeszcze rok temu wynosił on 236,- zł/t.

Aktualna cena uprawnień do emisji CO2 przekracza 60 Euro za 1 tonę. Kiedy była kalkulowana poprzednia taryfa cena ta wynosiła ok. 33 Euro. Rocznie potrzebujemy ok 80 000 uprawnień, na które za rok 2019 wydaliśmy ok. 9 mln zł a za rok 2020 koszt ten wyniesie ok. 16 mln zł. Najwyższy wzrost ceny ciepła dotknie Podczele. Powodem tego jest wprowadzona ostatnio przez GENGAZ podwyżka cen gazu aż o 170 % o czym media już informowały.

Koszty paliw i uprawnień to nie jedyne czynniki mające wpływ na ceny ciepła. Nie bez znaczenia są też podwyższone koszty materiałów (głównie stali) potrzebnych do realizacji remontów i konserwacji. Nie wykluczamy dalszego wzrostu cen w I połowie 2022 kiedy to wejdą w życie nowe ceny energii elektrycznej i gazu z PGNiG, z którego korzystamy do końca 2021 roku po niższej ceny na podstawie promocyjnej umowy.

Szczegóły pod linkiem http://www.mec.kolobrzeg.pl/files/Taryfa%202021.10.pdf

 

Udostępnij

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn