×

Ostrzeżenie

JUser::_load: Nie można załadować danych użytkownika o ID: 70.

Od października w Szkole Podstawowej nr 5 prowadzona była zbiórka karmy dla kotów i psów, będących pod opieką schroniska. W ostatnim tygodniu stycznia uczniowie odwiedzili Schronisko dla Bezdomnych Zwierząt „Reks” i ofiarowali karmę dla podopiecznych oraz koce i miseczki. Zbiórka karmy dla kołobrzeskiego schroniska i późniejsza wizyta w przytulisku to inicjatywa Parlamentu Uczniowskiego. Uczniowie SP nr 5 chętnie się w nią włączyli, co zostało uhonorowane pisemnymi podziękowaniami dla nich, wolontariusze schroniska zaś upamiętnili i nagłośnili tę akcję na stronie FB schroniska, gdzie można zobaczyć fotografie uczniów spacerujących z psami oraz przyniesione dary.
W piątkowej akcji przekazania darów uczestniczyło sześcioro uczniów: Damian Kondraciuk, Igor Grzegorzewski z kl. IV b, Natalia Pełechata i Maria Kwiatkowska z klasy V c, Jakub Gryń z kl. IV c oraz Paulina Gasperaniec z kl. VI a. Uuczniowie podjęli się też wystawienia zdjęć zwierząt – podopiecznych schroniska – na swoich profilach na portalu społecznościowym i w ten sposób zachęcać do adopcji czworonogów. Spotkało się to z odzewem osób zainteresowanych taką adopcją. Uczniowie mieli więc realny wpływ na poprawę warunków bytowych zwierząt. Oprócz tego uczniowie zapoznali się z zasadami funkcjonowania tego typu placówki, zwiedzili ją „od kuchni”, a następnie udali się z czworonożnymi podopiecznymi na spacer przy asyście wolontariuszy schroniska i opiekunów Parlamentu Uczniowskiego.
Wszkole kontynuowana będzie akcja zbiórki karmy dla zwierząt. Zgodnie z sugestią prezesa schroniska w lutym planowana jest ponowna zbiórka karmy oraz akcesoriów dla kotów.
Dodaj komentarz

Komentarze na portalu informacje.kolobrzeg.pl są własnością ich twórców. Administrator portalu nie ponosi odpowiedzialności za opinie pozostawione w serwisie. Jeśli jakikolwiek komentarz uważasz za niestosowny lub narusza jakiekolwiek zasady komentowania w serwisie napisz na adres: studio@tkk.pl

Kod antyspamowy
Odśwież

Udostępnij

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn