Wczoraj informowaliśmy o Radze Społecznej Szpitala, której przewodniczącym został senator Janusz Gromek. Wcześniej funkcję tę pełnił starosta Tomasz Tamborski. O te zmiany zapytaliśmy marszałka, który wyznacza szefa rady. Przedstawiamy Stanowisko Zarządu Województwa.

Stanowisko  Zarządu Województwa:

„Zarząd Województwa Zachodniopomorskiego 4 grudnia 2020 roku powołał nową Radę Społeczną Regionalnego Szpitala w Kołobrzegu, bo czteroletnia kadencja poprzedniego gremium dobiegła końca. Ustawa z 15 kwietnia 2011 roku o działalności leczniczej daje marszałkowi województwa możliwość wyznaczenia przewodniczącego Rady Społecznej. Funkcję tę zaproponowano Januszowi Gromkowi, senatorowi RP Ziemi Kołobrzeskiej, wcześniej członkowi Zarządu Województwa Zachodniopomorskiego i wieloletniemu prezydentowi Kołobrzegu. W skład nowego gremium, które jest organem inicjującym, doradczym i opiniującym dla dyrekcji jednostki, weszło 17 osób. To m. in. obecna prezydent Kołobrzegu Anna Mieczkowska i kołobrzeski starosta Tomasz Tamborski. Od pana starosty w czwartek popołudniu (17 grudnia br.) oficjalnie wpłynęła rezygnacja z członkostwa w Radzie Społecznej lecznicy w Kołobrzegu. Na dniach ustalony zostanie także termin pierwszego posiedzenia RS szpitala w nowej kadencji.„